Ik hou van eten, maar niet van koken...
Ik hou van uit eten gaan, maar op een manier waarbij ik naar mijn lichaam kan luisteren.
In 2017 ben ik er mee begonnen door vegetarisch te eten en afscheid te nemen van de traditionele keuken (vlees, aardappelen, groenten).
Door naar mijn lichaam/microbioom te luisteren en zoveel mogelijk naar kwaliteitsvoedsel te grijpen, probeer ik een longevity lifestyle voor mezelf te creëren. Vegetarisch en keto komt het dichtst in de buurt van wat het beste is voor mijn lichaam en microbioom.
Snelle, lekkere en natuurlijke ingrediënten zijn de sleutel en dit met de nodige uitdagingen.
Mais Tortilla met frisse Salade, Vuna and eieren
Wat heb je nodig?
Mini corn tortillas (of andere)
Ijsberg salade
Eieren (gekookt)
Tomaten
Asperges (verse of uit een bokaal)
Vuna (vegetarian tuna)
Mayonaise (of dressing dat je graag lust)
Peper en zout
​
Je hoeft niets af te wegen.
Doe alle gesneden ingrediënten in een grote kom en voeg er peper/zout aan toe.
Doe de inhoud tussen een mini tortilla en klaar is kees.
Zoete Aardappel met Broccoli, Jalapenos & veggie filets
Wat heb je nodig?
Eén zoete aardappel
Guacamole
Broccoli
Jalapenos
Vegetarian filets (sliced in cubes)
Feta cheese
​
Snij de zoete aardappel doormidden en kook deze gaar in de microgolfoven (5 min afhankelijk van de grootte), tot de aardappel zacht is vanbinnen.
Stoof de broccoli in kokosnootolie tot deze volledig gaar is, kruid met peper en zout.
Snij de filets in kleine cubes en bak ze in kokosnootolie, kruid de filets met saté kruiden.
Maak zelf de guacamole of neem je favoriet vanuit de supermarkt.
Wanneer de aardappel gekookt is, neem een vork en plet de aardappel om wat ruimte te maken in het midden voor de groeten. Werk af door de guacamole, de broccoli, de veggie cubes, de feta kaas en last but not least de jalapenos op de aardappel aan te brengen.
​
Optie: opdienen met zure room
​
Groene Asperges met Champignons en eieren
Wat heb je nodig?
Groene asperges
Champignons
Ajuin
Eieren
Peper en zout
​
Snij het achterste van de asperges af en bak ze in kokosolie in een pan.
Kruid met peper en zout
Kook de eieren (4 à 5 min afhankelijk van de grootte en of ze in de koeling gelegen hebben of niet)
Snij de ajuin in kleine stukjes en stoof deze in kokosolie met wat zout tot die glazig zacht is. Voeg de sneetjes champignons toe en bak ze tot ze gaar zijn. Kruid met peper en zout.
​
Wanneer alles klaar is, leg de asperges op een bord met daarbovenop de champignons en de eitjes.
Spaghetti met tomatensaus en Burrata
Wat heb je nodig?
Spaghetti naar keuze (hier werd er konjac noodles gebruikt = geen koolhydraten)
Tomaten pasata
Ajuin
Burrata
Peper en zout
Spaghetti kruiden
Curry
Optie: vegetarisch gehakt
​
Bak de ajuin met wat zout tot die zacht is.
Voeg wat curry toe (niet te veel het is geen curryschotel 😉) aan de ajuin tijdens het stoven
Optie: voeg het (veggie) gehakt toe en laat met de ajuin meebakken.​
​
Als de ajuin gaar is, voeg de tomaten pasata toe. Roer goed en kruid met spaghetti kruiden, peper en zout en laat even inkoken.
​
Dien de spaghetti op in een diep bord, werk af met de saus en de burrata..​​
Gebakken Spitskool en Venkel with zoete Aardappel
Watheb je nodig?
​Zoete aardappel
Venkel
Spitskool
Plantaardige melk
Peper en zout
Dille & Tijm
​
Snij de spitskool en de venkel in sliertjes. Bak ze in een wok pan met kokosolie, kruid met peper en zout, dille en tijm. Wanneer de groeten bijna gaar zijn, voeg een klein beetje plantaardige melk toe en laat het sudderen tot alles gaar is.
​
Snij de zoete aardappel in schijfjes en kook ze gaar in de microgolfoven (4 tot 6 min afhankelijk van de grootte). Wanneer ze gaar zijn, laat ze afkoelen.
​
Eens afgekoeld, besprenkel ze met olijf olie, peper en zout. Leg ze op een ovenschaal (of in de airfryer). Bak 15 minuten.
​
Dien op wanneer gereed...​​​
Basilicum Pesto
Wat heb je nodig?
30 gr pijnboompitten
1 look teentje
50 gr parmesan kaas (vegan kaas or kaas met vegetarisch stremsel)
Olijf olie
30 gr verse basilicum
Peper​
​
Toast de pijnboompitten licht in een pan zonder olie of boter te gebruiken. Eens ze getoast zijn, laat ze afkoelen. Doe de look, kaas en geroosterde pijnboompitten in een food processor en mix alles tot de substantie groen is.
Voeg beetje bij beetje olijf olie toe, terwijl je mixt. De pesto mag niet te droog of niet te oily worden. Kruid de pesto met zwarte peper. Normaal gezien is zout toevoegen niet nodig, omdat de parmesan kaas al zout genoeg is.
Zoete Aardappel met Guacamole en Feta
What do you need?
Eén zoete aardappel (In schijfjes snijden van ongeveer 1cm)
Guacamole (bij voorkeur homemade)
Tomaten
Feta kaas
Peper en zout
​​
Kook de schijfjes zoete aardappel zacht in een microgolf oven (4 tot 6 min afhankelijk van het aantal schijfjes)
Maak guacamole of kies je favoriet in de supermarkt.
Snij de tomaat, kruid met peper en zout en crumble de feta kaas
Start met opbouwen door de zoete aardappel onderaan te leggen, guacamole, een schijfje tomaat en feta kaas op te leggen.
Guacamole
Wat heb je nodig?
Eén zachte advocado
Citroen of limoen
Look (0,5 tot 1 klein teentje per advocado)
Olijf olie
Optie: tomaten
Peper en (zee)zout
​​
Plet de geschilde advocado in een bowl,
Snij de look fijn of gebruik een pletter
Meng samen met olijfolie tot er een zachte substantie is gemaakt (proef regelmatig voor de smaak).
Pers een halve limoen of citroen uit (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur meer of minder).
Kruid met peper en zout
Optie: Voeg kleine kubusjes toe van tomaat
Zoete Aardappel Burger met Rucola
Wat heb je nodig?
Zoete aardappel
Tomaat
Zoetzure augurken
Ajuin
Veggie Burger
Rucola
​
Snij de zoete aardappel in schijven en gaar deze tot ze zacht zijn (4 tot 6 minuten afhankelijk van de grootte)
Bak de burger in kokosolie
Snij de tomaat in schijven en de uien in ringen
Bak de ringen met peper en zout tot ze goudbruin zijn.
​
Maak een dressing van plantaardige yoghurt, plantaardige melk, wat citroen en kruid met peper en zout.
​
Start met het opbouwen van de burger door de zoete aardappel als basis te gebruiken. Leg daarop de burger, een schijf tomaat, gebakken ui, augurken en een beetje mayo. Top off met een schijf zoete aardappel.
​
Dien op met de rucola en de dressing
​
Optie: een sneetje cheddar kaas
Gebakken Bloemkool met Broccoli en gekruid vegetarisch gehakt
Wat heb je nodig?
Bloemkool
Broccoli
Gekruid veggie gehakt (mijn favoriet = gourmet garden)
Plantaardige melk
Peper en zout
​
Bak de bloemkool en de broccoli in een wok pan met wat kokosolie tot ze zacht zijn, kruid met peper en zout.
(om ze mooi op te bakken, laat ze eerst 4 min in de microgolfoven garen)
​
Bak het (veggie) gehakt met peper en zout (of saté kruiden). Voeg het gebakken (veggie) gehakt to aan de bloemkool en de broccoli. Wanneer ze bijna zacht zijn voeg je wat plantaardige melk to. Laat even koken voor een paar minuten en giet het mengsel in een ovenschotel (of de kom van de airfryer).
​​
​Laat 10 minuten bakken en serveer in diepe borden.
​
Optie: Je kan afwerken met (vegan) kaas voor het in de oven (airfryer) gaat.
Roggebrood met Mozzarella en Tomaat
Wat heb je nodig?
Roggebrood
Basilicum Pesto
Tomaten
Jalapeños
Mozzarella
Rucola
​
Snij de tomaten en de mozzarella in schijfjes.
Neem een snede roggebrood, smeer in met pesto en leg er de schijfjes tomaten op, de jalapeños, top off met mozzarella. Bak ze 7 min in de air fryer (of in de oven tot ze klaar zijn).​
​
Dien op met rucola.​